Blog

Boven de vraagprijs bieden, waar let je op?



De vraag naar woningen neemt gestaag toe en het aanbod wordt schaarser. Overbieden, niet eerder gebeurde het zo vaak. In 2017 werd er gemiddeld 28% boven de vraagprijs geboden en in grote steden zoals Amsterdam was dit zelfs 79%.


Sta je op het punt een huis te kopen? Let dan op de volgende punten om je hoofd koel te houden in een oververhitte huizenmarkt.


Let op: je leent maximaal 100% van de woningwaarde, niet de vraagprijs
In het taxatierapport staat een schatting van de werkelijke woningwaarde genoteerd. Dit lever je in bij de bank en op basis van deze gegevens bepaalt de bank de hoogte van je hypotheek. Bied je boven de verkoopprijs, dan kan dat bedrag vele malen hoger liggen dan de werkelijke woningwaarde en moet dat extra bedrag dus uit je eigen zak komen.


Zet nooit je maximale budget in
Je nieuwe huis moet wellicht nog verbouwd worden, ingericht en het kan zijn dat je onderweg tegenvallers tegenkomt. Bied dus nooit je maximale budget, want dan hou je geen geld over voor deze zaken en de kosten koper.


Denk aan de toekomst
Breng een weloverwogen bod uit, met oog op de toekomst. Dat jij bereid bent om zo veel boven de vraagprijs te bieden, betekent niet dat anderen dat in de toekomst ook zijn. Met overbieden wordt het risico op een restschuld groter, zeker als je over een paar jaar je huis wil verkopen in een periode dat de huizenmarkt weer op zijn gat ligt. Denk aan je persoonlijke situatie en of je wel in staat bent de maandlasten op te brengen.


Ontbindende voorwaarden
Je (hoge) bod is geaccepteerd en je staat op het punt woningeigenaar te worden. Goed nieuws natuurlijk, maar de kans bestaat altijd dat de bank of hypotheekverstrekker toch niet akkoord gaat. Aan te raden is de financiering van de hypotheek op de nemen als ontbindende voorwaarde in je koopcontract. Zo voorkom je een eventuele boete.


Bied vanuit ratio, niet vanuit emotie
Je hebt je oog op dat ene huis laten vallen en je bent bereid boven de vraagprijs te bieden. Kijk bij huizensites of in het Kadaster wat vergelijkbare huizen in de buurt hebben opgeleverd en bied hierbij vanuit ratio en niet vanuit emotie. Denk goed na of je het bedrag er wel voor over hebt en of je überhaupt de maandlasten wel kunt dragen.