Blog

Hoe wordt de vraagprijs van een woning vastgesteld?



Een huis kopen of verkopen. Het heeft nogal wat voeten in de aarde. Een belangrijke vraag van velen is dan ook: “hoe wordt eigenlijk een vraagprijs van een woning bepaald?”. Handig om te weten als je zoekend bent, of wanneer je zelf je woning wilt gaan verkopen.


De vraagprijs is niet perse de waarde

De waarde (of prijs) van de woning komt tot stand door vraag en aanbod en wordt uiteindelijk bepaald door de koper: hoeveel is de uiteindelijke koper bereid te betalen voor een woning.

De vraagprijs is hiervoor een richtlijn. Deze wordt over het algemeen bepaald door de verkopend makelaar (i.o.m. de verkoper) en dient als leidraad voor de te verwachten opbrengst. Wanneer de verhouding tussen vraag en aanbod echter “scheef” is, dus als er bijvoorbeeld veel meer vraag naar de woning is dan verwacht, kan de koopsom boven de vraagprijs uitkomen. Andersom geldt: bij lage interesse ontstaat er wellicht ruimte tot onderhandeling.


Locatie, locatie, locatie

Bij het vaststellen van de vraagprijs spelen veel factoren een rol. Natuurlijk moet er op basis van de befaamde ‘resultaten uit het verleden’ gekeken worden naar de verkochte woningen in een bepaald gebied. Immers, locatie is de allerbelangrijkste factor die van invloed is op de waarde. Gebieden waar heel veel mensen willen wonen, neem de grootste steden van de wereld, zijn altijd duurder dan woningen op het platteland.

Naast locatie zijn ook factoren als grootte, staat van onderhoud, indeling en vanzelfsprekend de marktsituatie van invloed op de vraagprijs. Met name dit laatste punt, de marktsituatie, maakt het belangrijk een plaatselijke bekende makelaar in te schakelen.


Laat je adviseren door een expert

Ben je van plan een huis te kopen of te verkopen? Neem contact met ons op zodat we je gericht kunnen adviseren; wij helpen je graag verder.